Προβλήματα στη λουτροθεραπεία της Νέας Απολλωνίας

Προβλήματα στη λουτροθεραπεία της Νέας Απολλωνίας

Αρ. Πρωτ. 18895/06.07.2011 

Προς Υπουργό:

- Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Σημαντικά προβλήματα έχουν ανακύψει στην Ιαματική πηγή Νέας Απολλωνίας, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία. Συγκεκριμένα, σε συνταξιούχους οι οποίοι είναι κάτω των 65 ετών, παρέχεται το δικαίωμα λουτροθεραπείας με διανυκτέρευση μόνο σε πλησιέστερες του τόπου κατοικίας τους ιαματικές πηγές, οι οποίες έχουν αντίστοιχες για την πάθησή τους θεραπευτικές ενδείξεις. Κατά συνέπεια, εάν κάποιος επιλέξει για τη λουτροθεραπεία του την ιαματική πηγή της Νέας Απολλωνίας και είναι κάτοικος Θεσσαλονίκης, τότε του χορηγείται λουτροθεραπεία με αυθημερόν μετάβαση και επιστροφή, επειδή θεωρούν την ιαματική πηγή Νέας Απολλωνίας πλησιέστερη του τόπου κατοικίας του. 

Πολλές είναι οι περιπτώσεις αυτές, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η δυσαρέσκεια των ασφαλισμένων. Χαρακτηριστική περίπτωση, σε ασφαλισμένο από τη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, χορηγήθηκε λουτροθεραπεία με διανυκτέρευση στην ιαματική πηγή Αριδαίας, επειδή θεωρήθηκε κοντινή λουτροπηγή. Ενώ η χιλιομετρική απόσταση Χαλκηδόνας-Αριδαίας είναι 65 χλμ. και η απόσταση Χαλκηδόνας-Νέας Απολλωνίας είναι 86 χλμ., θεωρείται η λουτροπηγή της Νέας Απολλωνίας κοντινή επειδή είναι εντός νομού, ενώ η λουτροπηγή της Αριδαίας μακρινή, επειδή είναι εκτός νομού. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο και ο ασφαλιστικός φορέας να μεριμνήσουν επί του θέματος και να θεωρήσει την λουτροπηγή της Νέας Απολλωνίας ως μακρινή και να παρέχεται διανυκτέρευση στους λουόμενους, λόγω της μεγάλης απόστασης και της ιαματικής φύσεως των ιαματικών νερών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να διευθετήσει το ζήτημα, που έχει προκύψει με τη λουτροθεραπεία στη Νέα Απολλωνία και να θεωρήσει την εκεί λουτροπηγή ως μακρινή, ώστε να παρέχεται διανυκτέρευση στους λουόμενους;

Απάντηση Υπουργείου